2013 m. birželio 15 d., šeštadienis

Pagauti negalima paleisti, arba kaip nepagauti lynų

Kiekvienas tikras žvejys laukiasi. O Vilius yra tikras žvejys! Šeštadienį, be dešimt ketvirtą ryto, „Poetinės žūklės įlankėlės“ paparaciams Žirmūnuose pavyko pričiupti besilaukiantį Vilių. Savąją žuvį reikia išnešioti. Senis ir jūra. Vilius ir Žirmūnai. Norėdami neva būti originalūs kai kurie žurnaliūkštpalaikiai ir kiti rašeivos vis dar mėgsta naudoti iki begalybės atsibodusį bei nuvalkiotą triuką su praleistu kableliu, pavyzdžiui: „Pagauti negalima paleisti“. Taip parašę jie šelmiškai šypsosi į ūsą ir slapta tikisi Nobelio premijos už neregėtą išskirtinumą, o jos negavę, kito straipsnio pavadinimą formuoja lygiai tokiu pačiu principu.

- Tai tada laukiu tavęs apie 03.40 prie „Džinsų centro“, – tokią žinutę vakare atsiuntė Vilius, niekada (ypač žūklėje!) nesielgiantis taip, kaip elgiasi kiti. Tai ir yra jo (ne)sėkmės formulė.
- Ok! Bet būsiu su velvetinėm kelnėm... – nutaisęs rimtą miną atrašė jam Aizbergas.
- Nu blin. Tada ne. Susitinkam geriau tada prie Seimo, – pyktelėjo žvejybos asas.

Kadangi Aizbergui iki aso yra tas pats, kas iš Vilniaus pėsčiomis minti iki Mingės kaimo (jis, geriausiu atveju, tėra tik tikro aso ąselė), tai jam belieka kitais būdais (punktualumu) kompensuoti savo netobulumą  – lygiai be dvidešimties minučių ketvirtą valandą šio straipsnio autorius įdardėjo į vieną iš Žirmūnų kiemų (nors tuo metu nebuvo tikras, ar Vilius nelaukia jo prie Seimo). Čia po dešimties minučių iš karto kelių įmonių reklamos veidu ir tapo amžinai žvalusis legendinis Vilius. Greičiausiai kai kurių įmonių vadovai netrukus paskelbs šio veido paiešką. Atkreipkite dėmesį į tai, su kokiais kontekstais šioje nuotraukoje (ir apskritai gyvenime) siejamas Vilius: „Džinsų centras“, „Siuvykla“, „Laukiuosi“, „Group investicija“, „Group Finance“, „Republic“, „Fashion“, „Clasic“, „Oled“, „S85“, „Pė“...
Paklausite, kodėl aš tiek daug rašau ir kodėl tokia ilga įžanga? Viskas itin paprasta – kas daugiau belieka, kai apie pagautą žuvį eilinį kartą beveik nėra ką rašyti. O rūkuotas rytas lyg ir nežadėjo nieko blogo...
Tiesa, dar važiuojant Vilniumi, visiškai tuščiame Konstitucijos prospekte, iki ašarų prajuokino vienas geziukas, kuris beužsidegant žaliam šviesoforo signalui ir mums lėtai priartėjus iš dešinės pusės (matyt pajuto nepaaiškinamą grėsmę?), taip „nutrūko“ iš vietos, jog šniokšdamas ir spjaudydamasis į visas puses jo automobilis nuskriejo ne mažesniu nei 120 km per valandą greičiu... Tokia tad konstitucija. Mes šią situaciją įvertinome pozityviai – gal žmogus ketvirtą valandą ryto staiga pajuto, kad labai nori miego ir todėl nusprendė šį savo troškimą kuo greičiau įgyvendinti. Kilo net mintis, jog pamažu privažiavę šalia Edukologijos universiteto esantį žiedą, jo viduryje rasime aukštyn ratais apsivožusią geziuko mašiną, su giliai įmigusiu pavargėliu, į kurio akis įkyriai švies policininkų prožektoriai. „Neskubėk ir būsi pirmas“, – byloja liaudies išmintis. „Nuo galo...“, – per miegus iškošia apsivožęs geziukas.
O mes važiavome gaudyti lynų.
Kaip paskui paaiškėjo, dėl nesėkmingos lynų žūklės (švelniai tariant, daugmaž nekibo visiems), vieno sutikto žvejo teigimu, kaltos vis dar per šaltos naktys... „Atmosferos slėgis, vėjo kryptis, žemės trauka, žalingi žuvų įpročiai, Europos sąjunga ir kitos nepalankios jėgos“, – patys sau pridūrėme mes ir pasišėrę vietas sumerkėme plūdes:
Po kelių akimirkų legendinis žuvų gyvenimo būdo specialistas man palei nosį nutėškė kelis ešeriūkščius. Geriau turbūt reikėjo žvejoti ešerius, tuomet galbūt būtų atnešęs lynų:
Mums nesėkmingų žūklių nebūna. Jos būna arba labai linksmos, arba dar linksmesnės. Tą linksmumą „pradėjo“ kažkur iš sodų paslapties išniręs akiniuotas senukas (beje, pamiršau paminėti, kad žvejojame netoli Grigiškių telkšančiame Skritulykštyje – šį pavadinimą sugalvojome patys, kadaise į vandenį merkdami skritulius lydekoms gaudyti). Vilius, išauklėtas bei taktiškas europarlamentaras, mandagiai pasiteiravo, ar neužėmė senuko vietos ir ar jam netrukdo, o šis atsakė: „Ne, ne, nieko, nieko, ničevo...“ ir užsiropštęs ant tiltelio užmetė plūdes visiškai greta Viliaus plūdžių. Lyg daugiau nebūtų kur... O tuomet prasidėjo tikras Skritulykščio bombardavimas! Akiniuotas senukas matyt yra Antrojo pasaulinio karo veteranas. Dešimt jauko kukulių į vandenį, kelios minutės tylos ir vėl dešimt kukulių į vandenį… Tokia veterano taktika. Po kurio laiko patenkintas į krantą parvyniojo keletą raudžių. Vilius apsiašarojęs iš juoko abi savo meškeres atsinešė tenai, kur žvejojau aš. Daugiau ar mažiau prijaukinti lynai matyt irgi juokėsi žiūrėdami į mūsų sliekus, kartkartėmis krūptelėdami nuo nesiliaujančio vandens bombardavimo.
Penkios įmerktos meškerės – nė vieno kibimo. Nuo penktos iki aštuntos ryto. Stebėjosi net į ešeriukus besitaikantis katinas (pastaruoju metu žūklėje nuolat persekioja katinai, kad juos kur šunys!):
Kantrybė – dorybė, bet kai pašertose vietas staiga į vandenį ima šokinėti iš kažkur išdygę sodų gyventojai... Tokį vaizdą stebėjau spiningaudamas nuo tolimesnio liepto. Viliui palei nosį į tvenkinį įšoko moteris ir nuplaukė į patį vandens telkinio vidurį… Ant kranto jos laukė kažkoks pagyvenęs vyrukas. Nei labas, nei atsiprašau, nei viso gero. Bombarduotojas netrukus susivyniojo savo meškerykočius ir sumurmėjęs „meloč“ pradingo nežinoma kryptimi. Grįždami pakrantėje aptikome tik jo raudžių žvynus, pagal kuriuos Vilius itin tiksliai įvertino laimikio „svorį“ – dvi su puse žuvies.
Meldynų žmonės:
O taip atrodo be galo laimingas ir viskuo apdovanotas žmogus:
Užpatentavome originalius pribloškiančius auskarus, tinkamus net ir Vienos pokyliams:
IŠVADOS. Viliaus teigimu, viskas su mumis aišku. Kitą kartą kartu žvejoti galime važiuoti ne anksčiau nei po pusantrų-dvejų metų. Jei reikėtų susukti edukacinį filmą apie tai, kaip nepagauti lynų, mes būtume kuo puikiausi to filmo personažai. Ne paslaptis, kur mus galima surasti. Pagauti negalima paleisti. 

„Poetinės žūklės įlankėlė“
2013 06 15.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą