2011 m. birželio 13 d., pirmadienis

Dienoraščiai iš Lavyso jūros, arba žvejybinė kriminalų dėžutė

2011 birželio 5 d.
Jau maniau, kad taip ir nepavyks prakalbinti Lavyso. Su šeima, grįždami iš Perlojos, sustojome išsimaudyti. Buvau įsimetęs spiningą, tad greitai jį susidūriau ir išbridau į žvalgybą. Jau ne kartą teko įsitikinti, kad šis ežeras nenuspėjamo charakterio. Užsispyręs. Palei kranto liniją, esant tokioms išvien besitęsiančioms seklumoms, tikrai nėra ką veikti. Kai anksčiau forumuose ieškojau informacijos, kaip Lavyse gaudyti lynus, maniau, kad žūklautojai, tvirtinantys, kad dugninę meškerę reikia užmesti įsibridus vos ne iki kaklo, paprasčiausiai šmaikštauja. Pasirodo, visai ne! Tai patvirtino ir vienas patyręs šių kraštų meškeriotojas. Žodžiu, reikia kantriai kuo giliau įsibristi, ir užsomojus šveisti kiek leidžia jėgos centro link…

Beveik pusę valandos traukiau į kairę nuo besipliuškenančios šeimos ir nė krepšt. Mėčiau vis tą pačią 4 dysdžio (10 g) Akara fishing sukriukę. Rėkiančios geltonos spalvos su šiokiu tokiu oranžiniu atspalviu pačiame centre ir su juodais ornamentais palei kraštus. Grįždamas dešiniop nusprendžiau paskutinį kartą švystelėti ir griūti maudytis. Tada ir įkirtau bei išgirdau ilgai lauktą atsakymą kitame valo gale. Vyliausi pagauti kokį ešerį (sako, čia jų pasitaiko gan nemažų – keli net sukinėjosi besitaikydami pabučiuoti pėdas), bet įkliuvo lydekaitė. Truputį mažesnė, nei leidžia kanonai. Apie 16 valandą. Vis labiau įsispragsintis vasaros karštis, saulė žeme ritinėjasi – visai ne lydekų oras.
Vienas trišakio kablys labai nesėkmingai iš vidinės pusės per akį išlindo į įšorę, o kitas stiprokai įstrigo gerklėje. Supratau, kad atlikus išsegimo operaciją lydekaitės išgyvenimo galimybės gan nedidelės… Paleista į vandenį, ji akimirką lyg ir krustelėjo, dar mėgino suktis į teisingą pusę, tačiau netrukus giedrai padangei išvertė baltą savo pilvą. Lydekai paliepus, teko jos kančias nutraukti ir pasikviesti namo. Mažiems vaikučiams vakarienei. Simbolinė Lavyso dovana tėveliui Tėvo dienos proga. Teatleidžia man šį nusižengimą tas, kas gali atleisti.
Visgi Lavysą prakalbinti pavyko, nors keli mėginimai prieš savaitę pagauti lynų dugninėmis ir spiningavimas čionai lygiai prieš metus baigėsi taukuota špyga tiesiai iš ežero dugno. Ir žvynai, ir uodega.

2011 birželio 6 d.

Prakalbintas Lavysas ir toliau šnekučiuojasi. Po pietų ant sidabrinės splavos vartiklės šonu užkibo ešeriukas, ne ką didesnis už patį masalą. Tiesa, vartiklę naudojau pačią didžiausią, kokią pavyko surasti masalų dėžutėje, nes ežerą šiaušė stiprokas vėjas, reikėjo užmesti prieš jį… Baltakepurės bangos ritosi į krantą. Lavyso jūra. Belieka tik užsimerkti.

O toliau – tyluma. Mėginau guminuką, vakarykštį masalą, bet nieko… Kai visus jau lydė 30 laipsnių perkopęs karštis, čia netgi buvo vėsoka.

Mažą, bet mielą dovanėlę grąžinau jau gerokai įkaitusiems vandenims. Gaila, nebesuspėsiu pažvejoti lynų, kurie dabar turėtų kaip reikiant aktyvuotis…

Tačiau…

…Vienas kūrybingiausių Lietuvos žvejų V.D., pastaruoju metu dėl itin suaktyvėjusios protinės bei kūrybinės veiklos vis dažniau minantis šeimos gydytojo slenkstį, laiko veltui negaišo ir atsiuntė mūsų redakcijai parengtą naują rubriką „Žvejybinė kriminalų dėžutė“.

Pateikiame Jūsų teismui:
Lynas. Lynas – skani žuvis. Kimba vasarą, o vasarą žmonės valgo mažiau. Todėl lynai išsidrąsina ir šliaužioja kur papuola. Šis nukąstapelekis buvo pastebėtas Trakų rajono pradžioje, jau legendiniu tapusiame Skritulykščio ežeriuke. Pagautas ant kelių lenkiškų sliekų, o tai yra tolerancija ir pagarba kitai tautai. Vietinė fauna teigia, kad būtent toje vietoje, kur mes jį pagavome, ištraukto lyno nematė nuo 1989 metų. Primename, kad ežerėlis susiformavo 1991 metais, iš karto po Nepriklausomybės atgavimo. Lynas perduotas į kulinarinių tyrimų biurą.
Dabar apie karšį. Pagautas Neryje, Vilniaus miesto ruože, bet ne ant kelio. Įkalbinėti ilgai neteko, pats užsikirto ant kabliuko, sliekai nenukentėjo. Praeiviai sako, kad nematė jokių įtartinų bangų ar kovos pėdsakų, tačiau Vacys teigia, kad gulėdamas krūmuose išgirdo kaip pliuškenasi (!) vanduo – pramerkęs akį saulės spinduliuose jis pamatė raibuliuojančias upės bangas. Tą dieną pylė kaip iš kibiro, saulė nešvietė (Redakcijos pastaba: atkreikpkite dėmesį į rubrikos rengėjo loginės konstrukcijos drąsą – Saulės spinduliuose jis pamatė raibuliuojančias upės bangas/Tą dieną pylė kaip iš kibiro, saulė nešvietė). Meteorologai suglumę (Redakcija taip pat). Įvykis tiriamas.
Trečiasis nusikalstamos grupuotės narys buvo pagautas kaip gyvatė. Žvelgiant į nuotrauką, galima apsirikti – kuris yra kuris? Su žalia kepure – mūsų teisėsaugos pareigūnas. Šis bekojis driežas buvo išviliotas vidurnaktį Žirmūnų rajone. Sulaikant kvėpavimą ir įtariamąjį niekas nenukentėjo. Rūkyklos prezidentas teigė, kad šiuo metu šiems ilgauodegiams Lietuvoje yra įsteigtos jaukios dūmų kameros, o visi norintys gali ateiti ir pasigrožėti jais prekybos centrų stovėjimo aikštelių automobilių bagažinėse. Unguriui paskirta kardomoji priemonė. (Redakcijos pastaba: turbūt ir pasižadėjimas neišvykti iš šalies…).

- - -

Dabar apie lyderį.

Ieškomas neaiškaus amžiaus vyriškis (apie 20 ± 15 metų). Liudininkų pastangomis išaiškinta, kad šis asmuo, beieškodamas geresnės žvejybos vietos Neryje, galėjo nelegaliai kirsti Baltarusijos sieną. Įtariamasis dėvėjo iš vaikų teatro pavogtą raudoną kepuraitę, ilgus guminius žvejybinius batus, sulopytus traktoriaus padangų guma, laikrodį „Raketa“, nusakantį neprognozuojamą įtariamojo charakterį. Paskutinį kartą buvo pastebėtas Buivydžių parduotuvėje, kai pirko batoną ir 200 gramų baltosios, plastikiniame indelyje (taip vadinamą „rusišką jogurtą“). Pardavėjai iš karto kilo įtarimas – rankose jis nešėsi raguotą šapalą. „Nebūna tokių didelių šapalų“, – teigė ji. Jeigu kas nors matė šį žmogų, prašome nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją.
„Poetinės žūklės įlankėlė“.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą