2017 m. birželio 23 d., penktadienis

Nuplaukiančio karpio uodega, vietoje paparčio žiedo

Reikia nugyventi beveik keturias dešimtis metų, kad vieną dieną tyčia-netyčia atsidurtum Keturiasdešimties totorių kaime. Nieko ypatingo. Nebent medinė šventykla (mečetė) su atsilošusiu mėnuliuku ant špiliaus – kiek neįprastas vaizdas mūsų akiai. Dar mokykla (darželis?), keli mediniai namai, kelios parduotuvės-barai ir viskas. Ir keli totoriai. Kur likusieji 38? Kas juo ten žino, gal bare...
- - -
Paskui važiavome ieškoti karjerų. Su abiem vaikais ir dviem meškerėm. Tikri karjeristai. Ir radom! Bet vėliau paaiškėjo, kad ne tuos, kurių reikėjo. Kai klastingai atriedėjo juodas „Mercedes“ visureigis, kai lėtai lyg filme nusileido priekiniai automobilio stiklai, mūsų „sadoke“ (pagautos žuvies tinklelyje) jau vartėsi 2 karpiai ir 4 kuojos. O valstybiniame visureigio numeryje švytėjo trys septynetai (777) – sakoma, kad panašių numerių savininkai renkasi tokias kombinacijas, nes sudėtingesnių įsiminti niekaip nepajėgtų. Be to, Judita buvo savarankiškai suspiningavusi pirmąją savo gyvenimo lydekaitę, kurią it Joninių vainiką paleido atgal į vandenį. Šeimyninė žūklė.

Karjera pasibaigė nė neprasidėjusi. Pasirodo, įsiveržėme į PRIVAČIĄ TERITORIJĄ. Kažkas užmatė ir įskundė. Ženklas iš tikrųjų yra, tačiau jo nepastebėjome. Logiškai mąstant, jis labiau galioja už jo esantiems keliems karjero tvenkiniams, o ne tam, prie kurio mus užklupo įvykio vietoje (greta plento). Atvažiuojant nuo plento jokio įspėjamojo ženklo nematyti.
Vis dėlto vienas kampuoto veido vyrukas, o kitas kiek labiau susitraukęs nebuvo itin pikti. Tik sakė daugiau čia nebeatvažiuoti. Dar liepė paleisti karpius (nedidukai palyginti), o keturias kuojas leido pasiimti. Grįžome namo kaip kokie keturk(u)ojai.
Gal prievaizdus dar kiek sušvelnino ta aplinkybė, jog tik jiems išlipus iš visureigio, dukra Dorotėja labai išsigando ir ištikta panikos ėmė verkti. Stambesnis vyrukas sakė čia statys viešbutį (tokiame užkampyje?). Dar porino, kad pats važiuoja žvejoti į Norvegiją, kurioje iš vandens lupa 28 kilogramų menkes. Man tai jis labiau panašus į karpį, o aš jam turbūt pasirodžiau esąs menkesnis už menkės mailiaus vienetą. Tokia tad mūsų Lietuva – reikia labai atidžiai stebėti ženklus, jei nenorite vietoje paparčio žiedo išvysti nuplaukiančio karpio uodegą.

Joninės.

N.L.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą